Bavoort

 

Enkele losse opmerkingen over deze naam:


Voormalig adellijk huis dat moet gestaan hebben in het Overkwartier der provincie Utrecht ten Oosten van Leusden en waarvan de tegenwoordig nog daar gevonden wordende Bevoortste molen zijnen naam zoude ontleenen Voor weinige jaren werd aldaar nog een tol geheven welke den naam droeg van Bavoortse tol. Bron: Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden, Volume 2,

A. J. van der Aa



tolhuis/tolgaarderswoning (1883). Bavoortse Tol of D'Oude Tol.

Van 1827-1883 werd de tol vanuit herberg Huize Bavoort geïnd


Treekerweg 28 - huize Bavoort - uitspanning langs Oude Rijksweg op Arnhem (huidig gebouw 1877)


Van het huis Bavoort in Leusden onder Leusbroek is alleen een afbeelding van een ruine bekend, welke zich in het Museum Flehite te Amersfoort bevindt. Het moet een zwaar versterkt huis zijn geweest. Deze ruine moet hebben gestaan ten westen van de straatweg van Amersfoort naar Woudenberg juist waar deze weg naar de Treek aftakt en wel onder en achter het cafe ter plaatse. Op de plaats van de buitenplaats staat nu een restaurant. Het gehucht aldaar heet nog Bavoort. In deze omgeving ongeveer 1 km zuidelijker ligt nog een kasteelterrein met duidelijke grachten in de boomgaard van de oude boerderij "de Ooyevaarshorst" van de familie de Beaufort. Opgravingen op dit terrein gedaan in de zomer van 1965 hebben geen resultaat opgeleverd, waaraan positieve resultaten zouden kunnen worden ontleend. Even ten noorden hiervan is een kleine verhoging in het terrein, een heuveltje dat ter plaatse bekend staat als "het Veentje". Het is waarschijnlijk dat dit het laatste overblijfsel is van een heuvelkasteel, een z.g. "Chateau a Motte".

bron: http://www.wiezoekje.net/click.php?c=bingsearch&url=http://frankhuisen.net/parenteelschimmel.htm



Bavoort

Het naamdeel ‘voort’ uit de naam Bavoort, is afgeleid van ‘voorde’; een doorwaadbare plaats in een beek. Het naamdeel ‘ba’ is zeer waarschijnlijk afgeleid van het Duitse woord voor beek: ‘Bach’. Hiermee wordt de oversteekplaats in de (vroegere) Luntersebeek (nu Heiligenbergerbeek genaamd) bedoeld. In een oorkonde uit 1334 is er sprake van 'Badenvorde en de Treke aan de Beke'. Verder stroomafwaarts bevond zich nog een voorde door deze beek:

Amersfoort, de voorde door de Amer (Eem). In de 16de eeuw stond bij Bavoort een waterradmolen die voor 1599 door een windkorenmolen werd vervangen. Op deze locatie bevond zich ook een herberg, een tolhuis en een brug.


In 1334 was er sprake van 'Badenvorde en de Treke aan de Beke'.Tussen Bavoort en Den Treek. De geschiedenis van Bavoort / De Hen, De Bruine Haar, 't Veentje, Ooievaarshorst, De Ganzenkuil.


Bavoort, ook wel Bredevoort genoemd.