Stamhouder

Van der Leeuw Stevensweert

 

De Limburgse familie

Van der Leeuw in Stevensweert

(Limburg)



parenteel van Leendert Van der Leeuw

 

De Limburgse familie Van der Leeuw, stammende uit Stevenweert, werd voor een gedeelte beschreven in het Nederlands Patriciaat no 9, jaargang 1918, blz 228 tem 231.

De daarin opgenomen stamreeks begint met Cornelis van der Leeuw, geboren 14-3-1698, waarbij vermeld wordt dat hij volgens familie-overlevering afkomstig zou zijn uit de Zaanstreek en naar Stevenweert gekomen om voor een lid van de familie Von Riedesel een molen te bouwen.

Nader onderzoek heeft geleerd, dat Cornelis niet uit de Zaanstreek maar uit Zuid Holland afkomstig was. Hij is geboren in Monster, waar zijn vader, Abraham Leendertsz van der Leeuw (geboren ca 16550 een aantal jaren heeft gewoond, in ieder geval in 1696 en 1698. Daarvoor woonde hij in Heenvliet, terwijl hij in 1700 bij het overlijden van zijn eerste vrouw en in 1702 bij zijn tweede huwelijk woonachtig was in Barendecht.

Indien de veronderstelling juist is dat Cornelis en mogelijk ook zijn vader Abraham Leendertsz molenbouwers waren, dan kunnen de vele verhuizingen hiervoor een verklaring zijn en zou het zelfs mogelijk zijn dat Cornelis voor zijn vetrek naar Limburg nog in de Zaanstreek werkaam en woonachtig is geweest.

Na Cornelis (1698-1790) vindt er een duidelijk splitsing in de familie plaats:

  1. De afstammelingen van zijn oudste zoon Joannes (1726-1802) die volledig geïntegreerd werden in het Limburgse (Stevensweert, Echt, Thorn, Herten, etc.) en overgingen tot de katholieke godsdienst.

  2. De afstammelingen van zijn tweede zoon Abraham Jacobus (1730-1810), die Limburg weer snel verlieten (Utrecht, Dordrecht, Amersfoort, Zutphen) en zich hielden bij de hervormde godsdienst, getuige de verschillende predikanten die in deze tak voorkomen.

Het was de laatstgenoemde tak die werd beschreven in de hiervoor genoemde stamreeks van het Nederlands Patriciaat.

De Limburgse stamreeks is uitvoerig onderzocht en beschreven door Gerhardus van der Leeuw (geboren 1958) uit Beegden in een in een ringband verzamelde kroniek van stamboek “Van der Leeuw”, waarvan J.M. van der Leeuw gebruik heeft gemaakt.


Van der Leeuwen

Vermeldenswaard is dat in Thorn, met de geboorte van Petrus Hubertus op 31-7-1873 door een verschrijving bij de  burgerlijke stand een afwijkende tak is ontstaan met de naam “Van der Leeuwen’, welke zich tot in de huidige generaties heeft voortgezet.


Het wapen van de familie Van der Leeuw

Uit het bovengenoemde artikel in het Nederlands Patriciaat blijkt, dat door de familie Van der Leeuw een wapen wordt gevoerd, dat wordt beschreven als:

“in het zilver een rode leeuw. Helmteken: de leeuw uitkomend. Dekkleden: zilver en rood”.

Een wapen zou zijn overgenomen van een lakzegel op een brief, gedateerd 16 -1-1793. de brief met het zegel bevindt zich in het rijksarchief te Maastricht, Hof van Venlo inv nr 215 en heeft toebehoord aan Abraham van der Leeuw (1730-1810)  in zijn functie als stadhouder. Hij werd hiertoe benoemd op 12-10-1752 door de graaf Vincent van Hompsch-Heiden. Het is als familiewapen nooit geregistreerd geweest.

Door Johannes (1726-1802), de broer van Abraham, mogen de nakomelingen van hem ook dit familiewapen voeren.