Friese Van der Leeuw

 

Friese Familie van der Leeuw (van der Lieuw)

Zoals uit de tekst onderstaande akten blijkt, hebben de twee zonen van een zekere Lieuwe in Boornbergum in 1812 bij de invoering van de Burgerlijke Stand de familienaam aangenomen van resp. Van der Lieuw (later Van der Leeuw) en Lieuwsma.

Aangezien de nakomelingen van eerstgenoemde Jan Lieuwes van der Lieuw, nog veel voorkomen in Friesland, maar ook in de rest van Nederland, is hiervan een genealogie opgenomen, hoewel er dus geen enkele band bestaat met de Families van der Leeuw uit Zuid Holland.


"Voor ons Maire der Gemeente Beetsterzwaag, Canton Beetsterzwaag, Arrondissement Heerenveen, departement Vriesland, gecompareerd zijnde Jan Lieuwes, wonende te Boornbergum, heeft dezelve verklaard, dat hij aanneemt de naam van van der Lieuw voor familienaam en heeft het volgende getal Zonen en Dochters te weeten Jelle oud twaalf jaar, Lieuwe oud tien jaar, Meine oud acht jaar, Age oud zes jaar en Jitske oud achttien jaar en  Maria drie vierde jaar, alle wonende te Boornbergum en heeft deze met ons geteekend den 13 February 1812”.



"Voor Ons Maire der Gemeente Beetsterzwaag, Canton Beetsterzwaag, Arrondissement Heerenveen,  Departement Vriesland gecompareerd  zijnde Take Lieuwes wonende te Boornbergum, heeft dezelve verklaard dat hij aanneemt de naam van  Lieuwsma voor familienaam en heeft een zoon en drie dochters te weeten Lieuwe oud veertien jaar wonende te Boornbergum, Romke oud zestien jaar, wonende Rottevalle, Sitske oud elf jaar en Grietje oud zes jaar, beide Boornbergum en heeft deze met ons geteekend den 13 February 1812."


Van Jan Lieuwes van der Lieuw voornoemd is bekend, dat hij in 1794 blijkens onderstaande akte een behuizing kocht in Boornbergum en daarmede waarschijnlijk de grondslag legde voor een timmerbedrijf, dat daarna nog diverse generaties lang in Boornbergum gevestigd bleef.


"Jan Lieuwes, timmerman en Antje Jelles , Egtelieden woonagtig te Boornbergum bekennen deugdelijk schuldig te zijn aan Jelle Hotses Coopman en Marijke Romkes, Egtelieden aldaar, een Summe van een hondert negen en tagtig goudguldens ad 28 stuivers ieder, wegens coop en overdragte van een Huissinge, Herberge, Hovinge met Bomen en Plantagie Cum Annexis, metal wat aan den Huisinge aand band, spijker en nagelvast is, staande en gelegen te Boornbergum, wordende bij de Crediteuren bewoond en gebruikt, op Maij 1794 vrij aan te vaarden, hebbende ten Oosten Trooke Lieuwes timmerije met de massale muur van de winkel in daar uit te rooijende Tuin uit, ten Westen Bopke Hendriks, ten Zuiden de Wegh en ten Noorden Arent Tjeerde, vrij van Grondpagt., alles eerders in de Koopbrieff aan ons gepasseert, vermelt.  Welkens Inhoud onder anderen quitancie coictiteert, egter is het dat wij de voorz.  Schuld nog sijn pligtig omte quade weshalven beloven en nemen aan voornoemde 189 Goudguldens aan onse Crediteuren of hun regthebbende te betalen in twee termijnen op le May en le Novb. 1794, telkens de helfte in vrijen cost en schadelosen gelden sampt klinkende munten en geen 's Lands Obligatien met daat te boven 's Stuivergelt voor den actuarius, armegelt, sampt roepgeld en verteringen alsmede zegels en schrijven van Billetten Coop en Keversbrieven proclamen en niets exampt, Das nogtans onder de duotie van vijftien Car.glds en elf Suivers in 't Laasten ten mijn wegens gestrekene en te restitueren Strijk en hoog goederen, vooral het voorane sampt voor Cottenschaden en Intressen.  Wij Debiteuren ten onderpand stellen alle onse geen Exampte goederen en specialijk het gekogte voren gerapt, latende de Crediteuren daaraan het regt van waren Eijgendom ten tijd en soo lange den gehele schuld niet is voldaan en betaalt, Sub Caulusa Constituti et Jure salervacti Dominii in forma, alles met Submissie van onze personen aan Den Hove van Frieslandt en alle andere Geregten, u.ma Instantie regtbaar in kennisse onse handen, actum te Boornbergum vertekent, den 31 December 1793.”


De naam van der Lieuw


Een ander interessant document is de hiernavolgende Acte van Bekendheid van Meine Jan van der Leeuw van 24/11/1832, waaruit blijkt, dat de naam van der Lieuw inmiddels is gewijzigd in van der Leeuw.


"in naam des Konings

De Regtbank van eersten aanleg, zitting houdende te Heerenveen, Provincie Vriesland, heeft gewezen vonnis op volgende

Acte van Bekendheid


Op heden den vierentwintigsten November des jaars eenduizend achthonderd twee en dertig, compareerden voor ons Jeen Taekes Taekema, plaatsvervanger Vrederegter van het Kanton Beetsterzwaag, Provincie Vriesland, bij absentie van den Vrederegter deszelfs functien waarnemende geadsisteerd met den Griffier.

  1. 1.Jan Lieuwes van der Lieuw, timmerman oud een en zestig jaren,

  2. 2.Antje Jelles van Kalsbeek, zonder beroep, oud een en zestig jaren,

  3. 3.Sipke Gjalta Lindeboom, huisvrouw, oud drie en zestig jaren,

  4. 4.Arend Tjeerds van der Iest, arbeider, oud vijf en veertig jaren, alle wonende te Boornbergum.

  5. 5.Hendrik Wijbes Wijbenga, arbeider, oud zes en veertig jaren, wonende te Kortehemmen,

  6. 6.Gerrit Wiebes Fokkema, arbeider, oud vijf en vijftig jaren,

  7. 7.Elisabeth Rienks, arbeidster, oud twee en vijftig jaren, beide wonende te Beetsterzwaag,


Welke verklaren zeer wel te kennen Meine Jans van der Leeuw, timmerman, wonende te Boornbergum, zoon van Jan Lieuwes van der Leeuw en Antje Jelles van Kalsbeek, wonende aldaar, en te weten dat hij geboren was te Boornbergum den zestienden November des jaars een duizend en achthonderd, hetwelk hun kennelijk was, aangezien de beide eerste getuigen zijne ouders en de overigen gemeenzaam vrienden van hem waren, dat hij niet gedoopt was en daarvan derhalve geen bewijs konde bekomen, uit hoofde de ouders tot de Doopsgezinde Gemeente behoorden, waarbij geen kinderdoop plaats heeft, en geene acte van geboorte was opgemaakt, vermits de wet zulks toen niet requireerde, en passeerden dezen om de plaats van dezelve te vervullen.

Waarvan wij acte hebben opgemaakt en met de getuigen en den Griffier verteekend, zullende deze na registratie gratis worden uitgereikt, ingevolge vertoond certificaat van onvermogen, afgegeven den vijftienden dezer maand door den Heer Hedzer Veenstra, Assessor van de Grieterij Smallingerland.

(get.  S.G. Lindeboom, J.L. van de Lieuwe, A.J. van Kalsbeek, A.T. van der IJest, H.W. Wiebenga, G.W. Fokkema, E. Rienks, J.T. Taekema, p.1 vrederegter, A.M..Koopmans, Griffier.)

Gratis geregistreerd een blad zonder renvoyen te Gorredijk den achtentwintigsten November achttienhonderd tweeendertig.

Deel zeven, folio honderd twaalf, recto vak zes.

De ontvanger (get) v. Berkel.



De naam van der Lieuw bleef nog wel in gebruik bij de nakomelingen van Lieuwe Jans (1798-1874).  In de telefoongids van 1991 kwam nl. onder Haarlem de naam J.F.v.d.Lieuw voor.  Bij telefonische informatie bleek echter, dat deze in 1990 verhuisd was, waarschijnlijk buiten Haarlem. In 2001 stond in de Nationale Telefoongids het Glaszettersbedrijf Van der Lieuw in Haarlem.


Friese

Van der Leeuw



parenteel Lieuwe Fokkes

 

In 2007 waren er nog 7 dragers van de naam Van der Lieuw

aantal naamdragers per gemeente in 2007 in Nederland (bron: Meertens Instituut)